Teriyaki saus - En Japansk smaksbombe

Teriyaki passer ypperlig til både kjøtt og fisk. Denne Japansk sausen er en smaksfest i munnen. Passer ypperlig både til okse, kylling og laks.

Ingredienser

medium syltetøyglass
  • 4 dl soyasaus
  • 1 dl riseddik
  • 0,5 dl sesamolje
  • 0,5 dl nøytral olje
  • 3,5 dl brunt sukker
  • 2 ss honning
  • 1 rød chili
  • 1 klump ingefær
  • 4 stk kinahvitløk
Ingredienser

Denne sausen har en Japansk bakgrunn og er en smakstilsatt soyasaus. Ordet Teriyaki er egentlig et todelt ord. Teri betyr Glasur og Yaki betyr steking eller noe liknende. Uansett betydning dette er en saus som er langt bedre å lage selv enn å kjøpe ferdigvarianten på butikken. Sausen holder ukesvis i kjøleskapet og kan brukes til mange retter. Oppskriften er derfor ganske stor og passer til et medium syltetøyglass.

Dsc 0115 2

Steg 1

Start med å rense og grovkutte hvitløk, chili og ingefær. Hell oljen i en stekepanne og tilsett hvitløk, chili og ingefær. Stek på medium varme til du ser at hvitløken har blitt blank og myk. Dette tar ca 5 minutter.

Dsc 0118 2

Steg 2

Tilsett deretter alle de andre ingrediensene og kok opp.

Dsc 0120 3

Steg 3

La koke på medium varme i 20-30 minutter til væsken nesten har blitt halvert. Dette gjør at du får en litt tykkere og blank fin saus.

Dsc 0126

Steg 4

Sil sausen og hell i et syltetøyglass eller annen lufttett beholder.

Dsc 0129

Steg 5

Nå er din hjemmelagde Teriyakisaus ferdig. La den kjøle seg ned og sett i kjøleskapet frem til bruk. Mariner gjerne kjøtt eller fisk i den sausen og pensle på litt mer under steking. Hvis du bruker sausen når du griller må du passe på så ikke kjøttet blir brent. I og med at sausen inneholder sukker kan det fort brenne seg over direkte varme. Dette er en konsentrert saus så det er ikke mye du trenger av gangen. Pensle på kjøtt eller fisk og du får en fantastisk smak! Lykke til.

Dsc 0152 4