Lammeskank – etter noen timer i ovnen smaker det himmelsk.

Lammeskank er en billig og populær råvare. Når du først gir dette stykket noen timer i ovnen med gode smaker blir det utrolig godt! Lammeskank er leggen til lammet. En litt trå muskel, men med litt tid blir dette så saftig og mørt. Det er ikke noe mer jobb å lage lammeskanker, det tar bare litt mer tid. Server med Gremolata og noen gode poteter så er dette virkelig et festmåltid. Du får gleden av lukten som sprer seg fra ovnen lenge før du skal spise middag. Det er bare å glede seg. Kjøp Lammeskanker av god kvalitet og som ikke har vært frossen.

DSC_0643.jpg

Oppskrift:

  • 1 Lammeskank pr person.
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 2 stangselleri (stenger)
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 rød chili uten frø
  • 2 dl hvitvin
  • 0,5 liter lammefond eller kraft
  • litt hvetemel (kan droppes)
  • 1 boks gode hermetiske tomater
  • litt nøytral olje til steking.

Krydder:

  • 1 ts Salt
  • 1 ts Pepper
  • 2 ts knust koriander
  • 2 ts spisskummen
  • 1 spiseskje paprika
  • fersk rosmarin urte (1/4 plante)
  • fersk estragon urte (1/2 plante)

 

Start med å rulle lammeskankene i hvetemel blandet med godt med salt og pepper. Finn frem en stor god stekepanne og stek lammeskankene på høy varme til de får litt stekeskorpe i pannen. Jeg lagde samme oppskrift for noen som ikke tålte hvetemel og det fungerer bra bare å krydre med salt og pepper også. Når de er ferdig stekt legger du de pent til side på en tallerken. For å få med de gode smakene som setter seg i pannen, heller du på litt vann som du koker et par minutter. Bland dette vannet sammen med kraften du skal helle i gryten senere.

DSC_0648-2.jpg

Finn frem en god gryte og tilsett finhakkede gulrøtter, løk, selleri, stangselleri, hvitløk. Stek i olje på middels varme i noen minutter til det blir litt mykere å får en gylden farge. Da heller du oppi hvitvinen og lar den redusere til det kun er litt igjen.

DSC_0668.jpg

Nå er det på tide å krydre. Hell i krydderne og finhakk urtene tilsett alt i gryten og kok i noen minutter. Hell i kraften og boksen med hermetiske tomater.Det er utrolig å viktig å smake til. Hvis du synes det mangler litt salt tar du mer, hvis du tror det trengs litt mer spisskummen tar du i litt ekstra. Jeg har gitt et godt utgangspunkt, men det er alltid viktig å smake til maten man lager.

DSC_0670-2.jpg

Finn frem en stor form og sett ovnen på 150 grader. Legg halvparten av sausen fra gryta i bunn av formen og plasser de stekte lammeskankene godt ned i sausen. Hell over resten av sausen og bruke en skje og pass på at alle skankene har fått godt med saus på seg.

DSC_0674-3.jpg

Dekk til formen med folie. Det skal være helt tett. Sett i oven og slapp av. Her skal de stå å kose i seg i 2,5 timer. Så det kan være smart å vente med å sette inn formen i ovnen til ca 2,5 timer før du skal servere den. Da kommer de rykende ut av ovnen og klar for servering.

DSC_0699.jpg

Du har nå veldig god tid på å gjøre i stand poteter. Server gjerne med potetmos eller stekte potetbåter og et tilbehør man må ha med er Gremolata. Det er det perfekte tilbehør til Lammeskanker. Her ser du hvordan du lager  Gremolata – Italiensk urtemiks – Perfekt til lam og kalv Hell over masse av den gode sausen som ligger igjen i formen.

Server noe godt i glasset og nyt denne deilige lammemiddagen! Lykke til

DSC_0711.jpg

 

Kommenter