Sponset av Siemens Studioline

Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter og sjysaus.

Lam er veldig godt og med kontroll på temperaturen blir resultatet perfekt hver gang.

Ingredienser

porsjoner
  • 1,8 kg utbenet lammelår
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 6 fedd hvitløk
  • 2 stk stangselleri
  • 1 stk laubærblad
  • 1 klype fersk rosmarin
  • 1 klype fersk timian
  • 0,8 liter vann
  • salt, pepper og olivenolje

Sjysaus

  • 6 dl sjysaus fra stekingen
  • 3 ts soyasaus
  • 1 ts balsamico
  • 2 ss maisennamel
  • 2 ss smør
  • salt og pepper
Ingredienser

Jeg er glad i lam og det er veldig enkelt å kjøpe utbenet lammelår. Da tar det mindre plass og steker raskere enn hvis du har med bein. Jeg synes fløtegratinerte poteter smaker veldig godt sammen med lammekjøtt. Noen friske grønnsaker og en saus laget fra stekesjyen gjør middagen til en festmiddag. Kjøttet stekes i flere timer på lav varme og avsluttes med grillelementet for en sprø overflate. Enkelt å lage og passer like godt til hverdags og fest.

Steg 1

Start med å ta lammekjøttet ut av kjøleskapet ca 1 time før du skal begynne å steke. Kutt opp grønnsakene og da er det meste klart for å gå i ovnen.

Dsc 0289 2

Steg 2

Start med å smøre inn kjøttet med litt nøytral olje og strø over godt med salt og pepper. Stek på høy varme i en stekepanne så du får en gylden og fin stekeskorpe på utsiden av kjøttet.

Dsc 0296

Steg 3

Legg grønnsakene i en ildfast form som har plass til kjøttet. De gode grønnsakene og urtene sammen med kraften som kommer fra lammekjøttet blir en nydelig sjy som vi senere skal bruke til å lage sausen til denne retten.

Dsc 0302
Dsc 0305

Steg 4

Legg kjøttet på toppen av grønnsakene og hell på vann. Sett inn termostat hvis du har dette i den tykkeste delen av kjøttet. Det er alltid smart å bruke termostat når du langtidssteker kjøtt. Dette lammekjøttet skal stekes på lav varme til det når en kjernetemperatur på 63 grader. Dette er medium + stekegrad. Hvis du ønsker det helt gjennomstekt stek til 68 grader eller hvis du liker den mindre stekt kan du ta ut kjøttet på 58 grader, men da er kjøttet ganske rødt. På lammelår synes jeg 63 er perfekt. Jeg setter ovnen på 110 grader.

Dsc 0306

Steg 5

Tiden det tar å steke kjøttet avhenger av størrelsen og temperatur i ovnen. Hvis du har god tid kan du sette temperaturen enda lavere. Det viktigste er at du passer på kjernetemperaturen. Når kjøttet har kommet til ønsket kjernetemperatur tar jeg kjøttet ut av ovnen og lar det hvile på benken. Sil av kraften i en kjele og sausen er nesten klar.

Dsc 0325

Steg 6

I sjysausen blander jeg inn maisenna mel med kaldt vann og rører inn i den kokende kraften. Smak til med soyasaus og litt balsamico. Rett før servering pisker jeg inn noen terninger av kaldt smør. Smak til med salt og pepper.

Dsc 0350

Steg 7

Avslutt med å legge kjøttet inn i ovnen med grillelementet på full guffe. Dette gir en crispy og god overflate til kjøttet. La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer det opp i skiver. Her er min deilige oppskrift på fløtegratinerte poteter Fløtegratinerte poteter - sånn blir dette populære tilbehøret enda bedre!

Dsc 0247 2

Steg 8

Server det gode lammekjøttet sammen med sjysaus, fløtegratinerte poteter, småtomater og asparges. Nå er det bare å kose seg å nyte et godt måltid. Lykke til.

Dsc 0348 2