![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=29899d3faf313eea84b91c82964176d7 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=4144ba68fc3552a7ce546303ef61b2c3 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=72badbde84778ad6209cad8e2dbdc6df 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=86e745674b41534c475a590d0d3818df 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=4cb2bcc3ba423b1a58ee93e602979077 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=847382874414c08ff0eae79c50f10777 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=adedf7280b204cc611bb3a5ffbad7401 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=0b4167e63b22c2ca373e03cd9c9ceff4 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=1513f280d812a05c581794dc6dab8c35 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=83b538ee3abaed275b057e3b37b18393 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=2cd5ed0e02f5f7141e96f40d4220933f 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=da8bd53e7189017134d1d9b225b2cca4 1800w)
Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter og sjysaus.
Lam er veldig godt og med kontroll på temperaturen blir resultatet perfekt hver gang.
Ingredienser
- 1,8 kg utbenet lammelår
- 3 stk gulrot
- 1 stk løk
- 6 fedd hvitløk
- 2 stk stangselleri
- 1 stk laubærblad
- 1 klype fersk rosmarin
- 1 klype fersk timian
- 0,8 liter vann
- salt, pepper og olivenolje
Sjysaus
- 6 dl sjysaus fra stekingen
- 3 ts soyasaus
- 1 ts balsamico
- 2 ss maisennamel
- 2 ss smør
- salt og pepper
Jeg er glad i lam og det er veldig enkelt å kjøpe utbenet lammelår. Da tar det mindre plass og steker raskere enn hvis du har med bein. Jeg synes fløtegratinerte poteter smaker veldig godt sammen med lammekjøtt. Noen friske grønnsaker og en saus laget fra stekesjyen gjør middagen til en festmiddag. Kjøttet stekes i flere timer på lav varme og avsluttes med grillelementet for en sprø overflate. Enkelt å lage og passer like godt til hverdags og fest.
Steg 1
Start med å ta lammekjøttet ut av kjøleskapet ca 1 time før du skal begynne å steke. Kutt opp grønnsakene og da er det meste klart for å gå i ovnen.
![Dsc 0289 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0289-2_190225_132328.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d9c1bc453872cefd8e47b3934ff649c2)
Steg 2
Start med å smøre inn kjøttet med litt nøytral olje og strø over godt med salt og pepper. Stek på høy varme i en stekepanne så du får en gylden og fin stekeskorpe på utsiden av kjøttet.
![Dsc 0296](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0296.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=5cbc8500985b59c81e8884fb08dfcb13)
Steg 3
Legg grønnsakene i en ildfast form som har plass til kjøttet. De gode grønnsakene og urtene sammen med kraften som kommer fra lammekjøttet blir en nydelig sjy som vi senere skal bruke til å lage sausen til denne retten.
![Dsc 0302](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0302.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=da249e266d42247144b312fc709f073d)
![Dsc 0305](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0305.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=be75fe7ebd0aacdd065e220c160ded9b)
Steg 4
Legg kjøttet på toppen av grønnsakene og hell på vann. Sett inn termostat hvis du har dette i den tykkeste delen av kjøttet. Det er alltid smart å bruke termostat når du langtidssteker kjøtt. Dette lammekjøttet skal stekes på lav varme til det når en kjernetemperatur på 63 grader. Dette er medium + stekegrad. Hvis du ønsker det helt gjennomstekt stek til 68 grader eller hvis du liker den mindre stekt kan du ta ut kjøttet på 58 grader, men da er kjøttet ganske rødt. På lammelår synes jeg 63 er perfekt. Jeg setter ovnen på 110 grader.
![Dsc 0306](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0306.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=11694f3dddaa3e2ca691b48c6a0f6d46)
Steg 5
Tiden det tar å steke kjøttet avhenger av størrelsen og temperatur i ovnen. Hvis du har god tid kan du sette temperaturen enda lavere. Det viktigste er at du passer på kjernetemperaturen. Når kjøttet har kommet til ønsket kjernetemperatur tar jeg kjøttet ut av ovnen og lar det hvile på benken. Sil av kraften i en kjele og sausen er nesten klar.
![Dsc 0325](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0325.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=fdd357aab197fcd121d638c60d1762e7)
Steg 6
I sjysausen blander jeg inn maisenna mel med kaldt vann og rører inn i den kokende kraften. Smak til med soyasaus og litt balsamico. Rett før servering pisker jeg inn noen terninger av kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
![Dsc 0350](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0350.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=61cd78abc99c999a0188f4227aec6802)
Steg 7
Avslutt med å legge kjøttet inn i ovnen med grillelementet på full guffe. Dette gir en crispy og god overflate til kjøttet. La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer det opp i skiver. Her er min deilige oppskrift på fløtegratinerte poteter Fløtegratinerte poteter - sånn blir dette populære tilbehøret enda bedre!
Steg 8
Server det gode lammekjøttet sammen med sjysaus, fløtegratinerte poteter, småtomater og asparges. Nå er det bare å kose seg å nyte et godt måltid. Lykke til.
![Dsc 0348 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0348-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=5171f1cc1d9b537f575e3726c7c5fdfa)