Napolitansk Pizza med poolish - Luftig og sprø skorpe!

Jeg elsker Pizza!!

Ingredienser

stk pizza

Pizzadeig

  • 375 gram kaldt vann
  • 20 gram salt
  • 625 gram Pizzamel (tipo 00)
  • 1 stk Poolish (se oppskrift under)
  • litt olivenolje til smøring

Poolish til pizzadeig (lages 16-24 timer før)

  • 150 gram Pizzamel (tipo 00)
  • 150 gram romtemperert vann
  • 5 gram tørrgjær
  • 5 gram honning
Ingredienser

Jeg har elsket pizza så lenge jeg kan huske og i mange år i ungdommen jobbet jeg også som pizzabaker. Det finnes utrolig mange ulike typer pizza og den jeg prøver å gjenskape i dag er den Napolitanske pizzaen. Den er kjent for sin luftige og sprø skorpe, friske tomatsaus og litt mer beskjedent med ost og topping. Jeg har testet mange oppskrifter, men etter jeg prøvde med Poolish ble resultatet perfekt!! Derfor har jeg midlertidig deaktivert den tidligere Napolitanske pizzaoppskriten på siden, for denne her er rett og slett bedre! Jeg har sett utallige timer på ulike pizzakokker på internett og prøvd meg frem. Her skal jeg forklare hvordan. Vanligvis er dette en pizzatype som er perfekt å lage i ordentlig pizzaovn, men skal vise hvordan du kan lage den inne i den vanlige ovnen også.

Steg 1

Dagen før jeg skal lage pizzaen starter jeg med det som heter Poolish. Det er veldig enkelt å lage og er en gjæring/fermentering av en del av deigen. Dette skal gi bedre konsistens, mer luftighet og bedre smak. Jeg har laget en egen grundig forklaring om dette i linken her Poolish til pizzadeig - Luftigere bunn og bedre smak! Denne skal få stå i 16-24 timer før den blandes med resten av deigen.

Poolish pizza 4

Steg 2

Jeg bruker en vekt og gram selv når det kommer til vann når jeg lager pizzadeig. Selv om du er nøye på vekten kan det hende du må justere litt mengde vann og mel for rett konsistens siden det er stor variasjon av typer mel. Det skal være en litt løs og klissete deig i starten. Jeg starter med å bruke kjøkkenmaskinen, men avslutter med å elte for hånd.

Steg 3

Start med å måle opp riktig mengde kaldt vann og salt og legg i bollen. Rør godt rundt så saltet begynner å løse seg opp. Tilsett nå Poolishen du lagde dagen før og bland godt sammen med vannet.

Napolitansk v2

Steg 4

Elt sammen til en litt klissete deig og legg på benken for å hvile. Nå lar jeg bunnen hvile tildekket i ca 15 minutter før jeg skal elte den.

Steg 5

Elt nå deigen godt i 10-15 minutter til du får en glatt og fin deig. Smør litt olivenolje på hendene og smør inn deigen litt. Legg over i en smurt hevebolle og dekk til med plast eller et håndkle. La heve i 2 timer. Nå er du klar for å dele opp og lage deigemnene. Jeg lager bunner på ca 260 gram pr stk og da får du 5 stk pizzabunner ut av denne oppskriften. Legg over i form med god avstand og dekk til igjen så det er lufttett. Nå skal bunnen igjen få stå i romtemperatur i 2-4 timer. Da øker de godt i størrelse og det blir mye luft i deigen.

Napolitansk v2 4
Napolitansk v2 5

Steg 6

PIZZASAUS: Normalt når du lager Napolitansk pizzasaus bruker du kun San Marzano tomater og tilsetter litt salt. Kjører raskt med en stavmikser og sausen er klar. Jeg har laget min egen versjon jeg synes er enda bedre hvor du både får det friske fra de rå tomatene med gode Italienske smaker. Her finner du oppskriften til denne sausen. Napolitansk Pizzasaus - Kanskje verdens beste tomatsaus!


DSC 2032

Steg 7

Jeg har laget en video om hvordan jeg baker ut selve deigen som du finner nederst i oppskriften. Jeg anbefaler at du ser denne. Jeg bruker semule mel når jeg drar ut pizzaen. Dette er et smart triks og gjør jobben lettere og smaken bedre. Hvis jeg steker denne pizzaen i en ordentlig pizzaovn trenger du ikke halvsteke. Dette er bare en løsning jeg bruker innendørs i den vanlige ovnen. Du må ha en pizzastein i ovnen eller stekebrett. Sett ovnen på maks og la steinen og ovnen stå på i 45 minutter før du skal steke pizzaen. Legg på toppingen du ønsker. Jeg bruker fersk mozzarella og parmesan som oster i utgangspunktet, men det er lov å leke seg litt frem. Alle ovner varierer med tid så følg med og lag din perfekte pizza hjemme.

Pizza napolitansk