Rype - En av mine retter fra jeg var med i Masterchef!

Dette var retten jeg lagde når jeg var med i Master Chef!

Ingredienser

porsjoner
 • 1 hel rype
 • 6 stk poteter
 • 4 ss bacon i terninger
 • 2 stk sjalottløk
 • 1 dl blåbær
 • 8 stk rosenkål
 • 2 stk laurbærblad
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 dl rødvin
 • fersk timian
 • salt og pepper
Ingredienser

Rype er veldig godt og her har jeg laget en rett med veldig mange gode tilbehør. Sprøstekte poteter, bacon, blåbær, kantareller, glaserte løk, rosenkål og en deilig sky laget på kraften av skroget. Denne retten har mange elementer så den er litt avansert, men ikke vanskelig.

Rype1

Steg 1

Start med å forberede rypene. Dette er mye enklere enn du tror. Gi dem en god dusj under vasken så fjærene blir våte. Da slipper du at kjøkkenet blir fullt med fjær. Legg rypa med brystet opp. Kutt av hodet og vinger. Ta et godt i skinnet ved brystet og dra forsiktig til begge sider så skroget kommer frem. Så drar du av resten av fjærene.

Rype2

Steg 2

Nå er det bare å skjære av brystene forsiktig. Før en kniv langs midten av brystbenet og skjær langs benet nedover så brystene løsner fra skroget. Fjern innmat og del opp skroget i mindre biter med en større kniv. Disse skal vi lage kraft på. Det blir en perfekt sjy til rypa.

Rype3

Steg 3

Nå skal vi koke kraft på skroget. Start med å finne frem en stor jerngryte eller panne og varm denne skikkelig opp. Hell i litt nøytral olje. Brun skroget godt i panne og hell på litt rødvin. Når denne har kokt delvis ned tilsetter du kaldt vann , hvitløk, hel sort pepper, laubærblader og timian. La småputre i 30-40 minutter og sil av kraften. Reduser ytterligere kraften ned til den får en litt tykkere konsistens og kraftigere smak. Rett før servering skrur jeg av varmen på kraften og pisker inn noen kalde biter med smør. Smak til med salt og pepper og hell over rypa rett før servering.

Rype4

Steg 4

Her viser jeg hvordan du lager de utrolige gode potetene. Sjekk egen oppskrift med forklaring Knuste poteter - denne metoden gir sprø, myke og utrolig gode poteter!! eller les her: Skrell potetene og del opp i ganske like biter. Kok i saltet vann i 10-12 minutter. Da får potetene en myk overflate, men er fortsatt harde inne i midten. Brun smør sammen med hvitløk og timian. Når potetene er ferdige, heller du av vannet, tar på lokket og rister noen ganger så potetene får litt "juling" Da blir potetene klare for å ta i mot mer smak og de blir enda sprøere etterpå. Hell nå potetene over på et stekebrett med bakepapir og hell over det brunede smøret med smak av hvitløk og timian. Stek i ovnen på 180 grader til de er helt gyldne og sprø på utsiden. Dette tar ca 30 minutter.

Rype5
Rype6

Steg 5

Nå er vi klare for å gjøre i stand de siste tilbehørene. Stek bacon i terninger og kantareller hver for seg. Skrell av blader av rosenkålen og kok i 1 minutt før du legger dem i isvann. Dette gjør at de blir veldig crispy og holder fargen godt. Varm blåbærene i sausen rett før servering. Trekk småløk i vann med smør, salt og sukker til myke.

Rype7

Steg 6

Nå gjenstår bare å steke rypebrystene og sette sammen retten. Rypebryst er veldig magert, så her må du være forsiktig. Stek på middels varme i en panne med smør. 1 minutt på hver side og skru ned varmen helt.. la de ligge å varme seg i pannen til kjernen er helt rosa, men ikke gjennomstekt. Det er lov å jukse litt å sjekke når du tror det nærmer seg. Over stekte rypebryst er ikke godt i det hele tatt.

Steg 7

Legg pent på poteter, løk, blåbær, rosenkål, kantareller. Skjær rypebrystene i 2 og legg pent på tallerkenen. Strø over sprøe baconterninger og avslutt med litt sjysaus og pynt med litt timian. På Masterchef hadde jeg i tillegg en dressing på sæterrømme og tyttebær, men den har jeg fjernet i denne oppskriften etter mye kjeft fra dommerne for sausen.. he he. Lykke til!

Rype Front