Saltkjøtt med pepperrotsaus og kålrotstappe - Norsk tradisjonsmat!

Saltet lammekjøtt med denne sausen er helt nydelig!

Ingredienser

porsjoner

Pepperrotsaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kokekraft / kjøttkraft
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1 ss finrevet pepperrot
  • 1 ss finhakket gressløk

Kålrotstappe

  • 1 stk kålrot
  • 1 stk gulrot
  • 3 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts malt muskatnøtt
  • Eventuelt litt kokekraft
  • salt og hvit pepper
  • 1,2 kg saltkjøtt
  • 12 stk poteter
  • kålrotstappe
  • pepperrotsaus
Ingredienser

Retten har sitt opphav fra Vestlandet og er nok mest populær i dette området fortsatt. Saltkjøtt for meg er fra lam. Det vanligste å kjøpe i butikken er bog eller lår i skiver. Mange butikker har saltkjøtt liggende hvis ikke kan du også salte kjøttet selv. Jeg fikk min lokale slakterbutikk salte lammeskanker og dele i skiver.

Steg 1

Start med å skylle av kjøttet godt under kaldt vann. Hvis kjøttet er veldig salt kan det være smart å la det ligge litt i vann før du legger dem i kjelen for å koke kjøttet.

Dsc 0100

Steg 2

Legg kjøttet i en kjele og hell på vann så det dekker kjøttet og litt til. Ta bort det hvite skummet som kommer på toppen av vannet i starten.

Dsc 0108

Steg 3

Lengden på koketiden vil variere etter tykkelsen på kjøttet. Kok på ganske lav varme i 2-3 timer. Når kjøttet løsner fin fra beinet er det klart.

Steg 4

Kålrotstappe. Skjær kålrot og gulrot i terninger og kok i usaltet vann. Kok til de blir helt møre og mos med en stavmikser sammen med smør, muskat, salt og pepper til en ønsket konsistens. Til denne retten bruker jeg litt av kraften fra saltkjøttet i tillegg. Her er oppskriften steg for steg Kålrotstappe - En tradisjonsrikt tilbehør til mange gode retter

Dsc 0109
Dsc 0149
Dsc 0155

Steg 5

Kraften fra saltkjøttet gjør denne sausen helt magisk. Smelt smør i en kjele og rør i melet til det blir helt jevnt. Hell forsiktig på den varme kraften mens du rører. Hell i fløte, revet pepperrot, muskat og la koke i 10 minutter på svak varme. Tilsett gressløk rett før servering. Her er grundig forklaring og link til oppskrift for sausen Pepperrotsaus - Perfekt til Saltkjøtt.

Dsc 0121
Dsc 0134
Dsc 0142

Steg 6

Skrell og kok opp poteter og denne retten er nå klar for å nytes. Legg litt kålrotstappe og noen poteter på en tallerken. Ta på rikelig med saltkjøtt og hell over den gode sausen. Dette er utrolig godt! Lykke til.

Dsc 0158