![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=082deb5affb35b055c9c1e24b6f80a42 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=81498fd91987e1898163b8de92328f2f 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=c0d79085d3ee570788cfae92c0eb48c1 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=40dd04411ce9f170f8a6438c21cd00ac 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=1b4f054d7f0c3485f94202e4b0a87cfe 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=3aa730f300d073794ecc54ec271215ea 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=02a73be44591260f6b0b22c1b7d8d476 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=d104e55fa623230472a02968d0af4282 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=fbbf2cc1e02087a944fbeb37a05a7df8 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=e5ccec5aed88b3f0ebfd5c6bc8dca1ba 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=b2b7f0a32c1ca7a0d96f25e8d3ea7b56 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=6163b254d2700d4b74df951e25c093ce 1800w)
Saltkjøtt med pepperrotsaus og kålrotstappe - Norsk tradisjonsmat!
Saltet lammekjøtt med denne sausen er helt nydelig!
Ingredienser
Pepperrotsaus
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 5 dl kokekraft / kjøttkraft
- 1,5 dl kremfløte
- 1 ss finrevet pepperrot
- 1 ss finhakket gressløk
Kålrotstappe
- 1 stk kålrot
- 1 stk gulrot
- 3 ss smør
- 1 dl kremfløte
- 1 ts malt muskatnøtt
- Eventuelt litt kokekraft
- salt og hvit pepper
- 1,2 kg saltkjøtt
- 12 stk poteter
- kålrotstappe
- pepperrotsaus
Retten har sitt opphav fra Vestlandet og er nok mest populær i dette området fortsatt. Saltkjøtt for meg er fra lam. Det vanligste å kjøpe i butikken er bog eller lår i skiver. Mange butikker har saltkjøtt liggende hvis ikke kan du også salte kjøttet selv. Jeg fikk min lokale slakterbutikk salte lammeskanker og dele i skiver.
Steg 1
Start med å skylle av kjøttet godt under kaldt vann. Hvis kjøttet er veldig salt kan det være smart å la det ligge litt i vann før du legger dem i kjelen for å koke kjøttet.
![Dsc 0100](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0100_200221_141243.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=7173c8823fabe4b61ea2d7435ed89d9f)
Steg 2
Legg kjøttet i en kjele og hell på vann så det dekker kjøttet og litt til. Ta bort det hvite skummet som kommer på toppen av vannet i starten.
![Dsc 0108](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0108.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=7ea50b93e24bf43b94433e9f892cc778)
Steg 3
Lengden på koketiden vil variere etter tykkelsen på kjøttet. Kok på ganske lav varme i 2-3 timer. Når kjøttet løsner fin fra beinet er det klart.
Steg 4
Kålrotstappe. Skjær kålrot og gulrot i terninger og kok i usaltet vann. Kok til de blir helt møre og mos med en stavmikser sammen med smør, muskat, salt og pepper til en ønsket konsistens. Til denne retten bruker jeg litt av kraften fra saltkjøttet i tillegg. Her er oppskriften steg for steg Kålrotstappe - En tradisjonsrikt tilbehør til mange gode retter
![Dsc 0109](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0109_200221_141626.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=aaf2e4c03e2a9c0d0e449c77e67dfada)
![Dsc 0149](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0149.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=a427da6c976171c43e30ecdf50aa1510)
![Dsc 0155](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0155_200221_141608.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=adfa08fe8ca9fca655b164342815e1c6)
Steg 5
Kraften fra saltkjøttet gjør denne sausen helt magisk. Smelt smør i en kjele og rør i melet til det blir helt jevnt. Hell forsiktig på den varme kraften mens du rører. Hell i fløte, revet pepperrot, muskat og la koke i 10 minutter på svak varme. Tilsett gressløk rett før servering. Her er grundig forklaring og link til oppskrift for sausen Pepperrotsaus - Perfekt til Saltkjøtt.
![Dsc 0121](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0121_200221_141826.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=9a73a6077e047ddbfed9d5af1b678506)
![Dsc 0134](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0134_200221_141857.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=c517b0bb7160d25a337f495d8c973178)
![Dsc 0142](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0142_200221_141831.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=22ac2d7a0f09af1e01a28cb8125e4245)
Steg 6
Skrell og kok opp poteter og denne retten er nå klar for å nytes. Legg litt kålrotstappe og noen poteter på en tallerken. Ta på rikelig med saltkjøtt og hell over den gode sausen. Dette er utrolig godt! Lykke til.
![Dsc 0158](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0158_200221_140530.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=85248a47457467fabb867560038c41e6)