![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=0d41019dab6704c1fcc7cd2fbb42d261 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=e5c8940f72e5be28b360652789caf0bc 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=069d594ccafffde735b7951039d9578a 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=42fb54fe6f631642b9f23ae4347d4457 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=bdee9d943c0eff7dd3b95567601b2adf 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=67ead9e6242bd7be5fb48c52ba9a373b 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=bafbd55ae77810d2639e0493c7953b73 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=9dab8eef669e074660d08697b23f63a9 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=5cac7599b5ae439ac262b7b40b9498e5 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=c8eaea512496364d7b92cef414399d59 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=f7519b5cfde288665a9528a6674d117f 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=699814d3c100e3701f4530e12f124c3e 1800w)
Bestmors skinke og blomkålgrateng - nostalgi og glede!
Denne deilige gratengen laget min Bestemor og jeg husker den veldig godt fra jeg var liten. Deilige biter av skinke, masse blomkål og makaroni. Alt forent i en deilig fyldig saus og toppet med gratinert ost. Jeg har laget noen små forandringer på den orginale oppskriften, men jeg tror Bestemor klart hadde godkjent denne.
Ingredienser
- 2 bokser picnic skinke
- 2 stk små blomkål
- 3 dl makaroni
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 5 dl melk
- 3 stk egg
- 2 ts dijon sennep
- 1 ts malt muskat
- 1 knivsodd cajennepepper
- 150 gram ost
- griljermel til topping
- salt og pepper
Steg 1
Start med å finne frem 3 kjeler og en stekepanne. Kok opp vann tilsett makaroni. Kok til de er ferdige, men fortsatt har litt tyggemotstand.
Steg 2
Skjær skinken opp i terninger og stek i nøytral olje så de får litt stekeskorpe.
![Dsc 0005](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0005.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=bfafc5bb4d70ceca1d0657805ca1f1ad)
Steg 3
Rens blomkålen og kok i 3 minutter. Hell av vannet. Etterhvert som alt blir ferdig heller du det bare over i formen du skal steke gratengen i.
Steg 4
Nå er det påtide å lage hvitsaus. Jeg har laget en instruksjonsfilm om dette så trenger du hjelp så klikk på linken her Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser Når sausen har kokt noen minutter tilsett krydderne og smak til. Skru av varmen og hell i osten. Rør rundt til osten har smeltet. Legg i eggeplommene og dijon sennepen rør godt sammen. Eggehvitene pisker jeg helt stive og vender inn i sausen til slutt. Da får du en luftig og veldig god gratengsaus.
![Dsc 0021](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0021.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=f505f34d354b8260fe16275d6cc736f9)
![Dsc 0023](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0023.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=1c67175b7a1abd7ddd2632d1e66022b7)
![Dsc 0030](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0030.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=9dab6a8757eef30e2530c88b8dc8c8a5)
Steg 5
Legg blomkål, makaroni og skinke i formen og bland godt. Hell over sausen og bland så den er jevnt fordelt i hele formen.
![Dsc 0027 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0027-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=c9561d8afe5bf8d60e03cbe0d01bd76e)
Steg 6
Avslutt med å strø over resten av den revne osten og strø over griljermel og litt salt.
![Dsc 0039 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0039-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=1ff2265becfa7530b26ee88ee5431687)
Steg 7
Sett formen i en forvarmet ovn på 220 grader varmluft og stek i 20 minutter. La kjøle seg noen minutter før den nytes. Dette er en barndomsrett for meg og jeg garanterer at dette er veldig godt! Lykke til.
![Dsc 0040](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0040.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=26dd306e962f5ac13ed369a4b189c68d)