Sponset av Siemens Studioline

Bestmors skinke og blomkålgrateng - nostalgi og glede!

Denne deilige gratengen laget min Bestemor og jeg husker den veldig godt fra jeg var liten. Deilige biter av skinke, masse blomkål og makaroni. Alt forent i en deilig fyldig saus og toppet med gratinert ost. Jeg har laget noen små forandringer på den orginale oppskriften, men jeg tror Bestemor klart hadde godkjent denne.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 bokser picnic skinke
  • 2 stk små blomkål
  • 3 dl makaroni
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 3 stk egg
  • 2 ts dijon sennep
  • 1 ts malt muskat
  • 1 knivsodd cajennepepper
  • 150 gram ost
  • griljermel til topping
  • salt og pepper
Ingredienser

Steg 1

Start med å finne frem 3 kjeler og en stekepanne. Kok opp vann tilsett makaroni. Kok til de er ferdige, men fortsatt har litt tyggemotstand.

Steg 2

Skjær skinken opp i terninger og stek i nøytral olje så de får litt stekeskorpe.

Dsc 0005

Steg 3

Rens blomkålen og kok i 3 minutter. Hell av vannet. Etterhvert som alt blir ferdig heller du det bare over i formen du skal steke gratengen i.

Steg 4

Nå er det påtide å lage hvitsaus. Jeg har laget en instruksjonsfilm om dette så trenger du hjelp så klikk på linken her Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser Når sausen har kokt noen minutter tilsett krydderne og smak til. Skru av varmen og hell i osten. Rør rundt til osten har smeltet. Legg i eggeplommene og dijon sennepen rør godt sammen. Eggehvitene pisker jeg helt stive og vender inn i sausen til slutt. Da får du en luftig og veldig god gratengsaus.

Dsc 0021
Dsc 0023
Dsc 0030

Steg 5

Legg blomkål, makaroni og skinke i formen og bland godt. Hell over sausen og bland så den er jevnt fordelt i hele formen.

Dsc 0027 2

Steg 6

Avslutt med å strø over resten av den revne osten og strø over griljermel og litt salt.

Dsc 0039 2

Steg 7

Sett formen i en forvarmet ovn på 220 grader varmluft og stek i 20 minutter. La kjøle seg noen minutter før den nytes. Dette er en barndomsrett for meg og jeg garanterer at dette er veldig godt! Lykke til.

Dsc 0040