Bestmors skinke og blomkålgrateng - nostalgi og glede!
Denne deilige gratengen laget min Bestemor og jeg husker den veldig godt fra jeg var liten. Deilige biter av skinke, masse blomkål og makaroni. Alt forent i en deilig fyldig saus og toppet med gratinert ost. Jeg har laget noen små forandringer på den orginale oppskriften, men jeg tror Bestemor klart hadde godkjent denne.
Ingredienser
- 2 bokser picnic skinke
- 2 stk små blomkål
- 3 dl makaroni
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 5 dl melk
- 3 stk egg
- 2 ts dijon sennep
- 1 ts malt muskat
- 1 knivsodd cajennepepper
- 150 gram ost
- griljermel til topping
- salt og pepper
Steg 1
Start med å finne frem 3 kjeler og en stekepanne. Kok opp vann tilsett makaroni. Kok til de er ferdige, men fortsatt har litt tyggemotstand.
Steg 2
Skjær skinken opp i terninger og stek i nøytral olje så de får litt stekeskorpe.
Steg 3
Rens blomkålen og kok i 3 minutter. Hell av vannet. Etterhvert som alt blir ferdig heller du det bare over i formen du skal steke gratengen i.
Steg 4
Nå er det påtide å lage hvitsaus. Jeg har laget en instruksjonsfilm om dette så trenger du hjelp så klikk på linken her Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser Når sausen har kokt noen minutter tilsett krydderne og smak til. Skru av varmen og hell i osten. Rør rundt til osten har smeltet. Legg i eggeplommene og dijon sennepen rør godt sammen. Eggehvitene pisker jeg helt stive og vender inn i sausen til slutt. Da får du en luftig og veldig god gratengsaus.
Steg 5
Legg blomkål, makaroni og skinke i formen og bland godt. Hell over sausen og bland så den er jevnt fordelt i hele formen.
Steg 6
Avslutt med å strø over resten av den revne osten og strø over griljermel og litt salt.
Steg 7
Sett formen i en forvarmet ovn på 220 grader varmluft og stek i 20 minutter. La kjøle seg noen minutter før den nytes. Dette er en barndomsrett for meg og jeg garanterer at dette er veldig godt! Lykke til.