Moules Frites - Blåskjell i fantastisk saus med pommes frites og aioli
Belgias nasjonalrett forvandler billige råvarer til en magisk smaksopplevelse.
Ingredienser
Blåskjell med kraft
- 1 nett blåskjell
- 2 ss smør
- 3 stk sjalottløk
- 4 fedd hvitløk
- 2 stk laurbærblad
- 2 dl tørr hvitvin
- 1,5 dl kremfløte
- 1 skive sitron
- 1 håndfull bladpersille
- litt sitron
Tilbehør
- Pommes frites
- Aioli
- Sitronskive
Denne retten er populær mange steder i Europa, men har sitt opphav fra Belgia og Frankrike. Kombinasjonen med pommes frites og aioli gir en deilig saltsmak og sprøhet til denne retten. Blåskjellene er laget på klassisk fransk vis og kalles Moules Mariniéres. Jeg synes denne kombinasjonen er veldig god og perfekt sammen med et godt glass vin.
Steg 1
Start med å skylle blåskjellene godt i kaldt vann og rens de for eventuelt "skjegg" Pass på at alle er hele og kast eventuelt knuste blåskjell. Hvis de ikke lukker seg når du klemmer på dem kaster jeg de også. Bruk alltid friske og gode blåskjell.
Steg 2
Dette er en rask rett å lage så jeg forbereder alt til blåskjellene i forkant. Finkutt sjalottløk og hvitløk og finn frem hvitvin, urter og kremfløte.
Steg 3
Aioli kan du gjerne lage i stand i god tid i forveien. Jeg legger ut en link her til min veldig gode hjemmelagede aioli. Gladkokkens Aioli
Steg 4
Du kan kjøpe pommes ferdig eller lage dem selv. Hjemmelaget er alltid best. Det er viktig at pommes frites er rykende varme og sprø når du serverer denne retten. Her er min oppskrift til hjemmelagde Pommes frites Pommes Frites - Sånn blir de perfekte!
Steg 5
Start med å finne frem en kjele du har et lokk til. Sett på medium varme og smelt smøret i kjelen. Tilsett sjalottløk, hvitløk og laurbærblad. Stek i noen minutter til løken begynner å bli blank og myk. Skru nå opp varmen til høy varme og hell i blåskjellene. Rør godt rundt. Hell over hvitvin og sett på lokket. La blåskjellene dampe i 5-6 minutter avhengig av størrelse. Jeg rister på kjelen et par ganger underveis. Når alle blåskjellene er åpne er de klare. Blåskjell som ikke har åpnet seg er det bare å kaste.
Steg 6
Skru ned varmen og hell over kremfløten og finhakket persille. Rør godt rundt og smak til kraften om den trenger litt mer salt. Skvis en skive sitron i gryta. Hell rykende varm over på en tallerken og server sammen med sprø pommes frites og aioli. Jeg pleier også å servere med en skive sitron for de som ønsker ekstra syre.